Wasprogramma

Filter wasprogramma
WAS met je klas
Kinderen onder strOOm
WASdag
GedachtestrOOm
Wetenschappers onder strOOm
Studenten in de strOOm
WASklap
STEM

CSI Antwerp. Maak een DNA-vingerafdruk!

In een praktijkgerichte workshop gaan leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs op zoek naar de polyformismen in DNA-stalen en maken ze een DNA-vingerafdruk. De theoretische sessie wordt afgewisseld door een praktijkoefening. Hierbij krijgen de leerlingen de kans om een DNA-vingerafdruk te maken in het kader van CSI.

99.5 % van het DNA is bij iedereen identiek. Hier en daar zitten er verschillen verborgen. Deze verschillen worden polymorfismen genoemd en deze maken dat het DNA van ieder mens uniek is. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij o.a. forensisch onderzoek en vaderschapsbepalingen. Ook identificatieteams bij rampen maken hiervan gebruik. Van ieder mens kan een uniek DNA-profiel opgesteld worden, gebaseerd op het voorkomen van een aantal polymorfismen.
Vooral bij misdaadonderzoek staan de onderzoekers vaak nog voor een extra moeilijkheid. Ze beschikken meestal slechts over zeer kleine hoeveelheden DNA en daarom wordt het problematisch om het DNA-profiel op te stellen. Met behulp van DNA vermeerderings-technologie (PCR) is het tegenwoordig toch mogelijk om van miniem kleine hoeveelheden biologisch sporenmateriaal een degelijk profiel te bepalen. Door vergelijking van DNA-profielen van biologische sporen aangetroffen na een misdrijf, met DNA-profielen van verdachten en slachtoffers kan dan een uitspraak gedaan worden over de herkomst van de sporen en een bijdrage geleverd worden aan de oplossing van een misdrijf.

In een studiedag die de hele dag duurt, gaan de leerlingen op zoek naar één bepaald polymorfisme in een reeks stalen. De sessie bestaat uit een DNA-amplificatie via PCR, het programmeren van het PCR-toestel, het maken van een agarosegel en vervolgens de analyse via elektroforese.

De exacte datum volgt later nog.

 

CSI 2

 

 

schooljaar 2014-2015

16-18 jaar

Waar: AP Hogeschool, Kronenburgstraat 47, 2000 Antwerpen

Voor wie: voor leerlingen 3e graad secundair onderwijs
(kleine groepen van 15 à 20 deelnemers)

Prijs: nog te bepalen

Organisatie:  Artesis Plantijn Hogeschool