Wasprogramma

Filter wasprogramma
WAS met je klas
Kinderen onder strOOm
WASdag
GedachtestrOOm
Wetenschappers onder strOOm
Studenten in de strOOm
WASklap
STEM

Met de prof op café

Wetenschapscafé: Hoe kan de wetenschap inspelen op maatschappelijke evoluties en vernieuwingen?

Een boeiende kruisbestuiving tussen de wereld van de humane en de exacte wetenschappen, verbonden aan de praktijk van alledag.
De rode draad doorheen deze interactieve reeks van lezingen is het belang van blijvende ontplooiing en permanente vorming.

In deze eerste editie van ‘Prof op café’ staat de relatie tussen wetenschappelijke en maatschappelijke evolutie centraal. Hoe ontstaan nieuwe wetenschappen? Hoe breidt een wetenschappelijk veld zich uit?

Na drie korte sessies door academici uit diverse onderzoeksgebieden kan het publiek na de pauze vragen stellen aan de sprekers. Echte wetenschap ontstaat immers vanuit kritische vraagstelling, ruimdenkende visies en interactiviteit in een groeiende geest van interdisciplinariteit.

Inhoud
Als docent (em.) wijsbegeerte bestudeerde Joachim Leilich gedurende zijn carrière de filosofie in al zijn aspecten. Hij reflecteert in zijn lezing over het ontstaan van nieuwe wetenschappen. Docente Vera Meynen (Chemie) gaat in haar presentatie dieper in op de concrete noden van de maatschappij en het ontstaan van nieuwe opleidingen. Zij was nauw betrokken bij de oprichting en uitbouw van de opleiding veiligheidswetenschappen en beschikt over een jarenlange ervaring op basis van een nauwe samenwerking met de bedrijfswereld. Tenslotte reikt Open Universiteit twee sprekers aan die als docent aan de Faculteit Psychologie verbonden zijn: Johan Lataster en Sanne Peeters. Zij vertellen over de levenslooppsychologie, een nieuwe wetenschappelijke tak waarbij de nadruk ligt op de menselijke ontwikkeling, zelfontplooiing en het positief omgaan met tegenslagen.

Programma:

19.30u: Verwelkoming
19.45u: Drie aansluitende sessies (20 min.)

  • De noden van de maatschappij en het ontstaan van nieuwe opleidingen – Prof. Vera Meynen (Chemie):
  • De filosofie en de wetenschappen – Prof. em. Joachim Leilich (Wijsbegeerte)
  • Levenslooppsychologie, menselijke ontwikkeling tijdens de levensloop – Dr. Johan Lataster en Sanne Peeters (Psychologie)

20.45u: Pauze
21u: Vraag & antwoord

Profop café flyer

maandag 4 mei 2015 - 19.30 u

18+ jaar

Waar: Het elfde gebod, Torfbrug 10, 2000 Antwerpen

Voor wie: Voor iedereen

Prijs: gratis toegang, drank en hapjes voor eigen rekening

Organisatie:  Organisatie / co-organisatie: Centrum WeST – Open Universiteit – Team Levenslang leren