Wasprogramma

Filter wasprogramma
WAS met je klas
Kinderen onder strOOm
WASdag
GedachtestrOOm
Wetenschappers onder strOOm
Studenten in de strOOm
WASklap
STEM

Proefkot: Van zebravisjes tot klimaatverandering, de natuur aan het werk…

Ben je tussen 9 en 13 jaar? Een bezige bij of een uitvinder in spe? Duurt jouw woensdagnamiddag ook altijd te lang ? Doe dan mee met de vrolijke bende van Proefkot en experimenteer samen met échte wetenschappers.
Samen gaan we zes namiddagen op zoek naar oplossingen in wetenschap en techniek. Vergeet die schriften en boeken, we gaan meteen aan de slag!
In de nieuwe reeks van Proefkot  hoe slim onze natuur is en hoeveel we kunnen leren door natuurlijke processen na te bootsen of te beïnvloeden om klimaatverandering en vervuiling tegen te gaan of om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Woe 24/10
Ons afvalwater, krijgen we dat gezuiverd ? (uitzondering: op Campus Hoboken)
Water, het is één van de belangrijkste grondstoffen op onze planeet. Ongeveer drie vierde van ons aardoppervlak bestaat uit water. Slechts 3% hiervan is zoet water. Het is dít water dat we nodig hebben om te drinken, koken, wassen, groenten te telen, … noem maar op. We kunnen niet zonder dit water, maar het is schaars. Slechts 1% is beschikbaar voor ons als mens en we zijn ook meteen nog eens de grootste vervuiler van water. Water dat we niet meer kunnen gebruiken, lozen we in de natuur en zo brengen we schade toe. We moeten dus ons afvalwater gaan zuiveren. Tijdens de workshop ga je verschillende technieken uitvoeren om water te zuiveren. Zo kan je zelf ondervinden hoe je mee kan werken aan toekomst vol zuiver water.

Woe 7/11
Veilige geneesmiddelen dankzij zebravisjes
Zebravissen worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek omdat ze gelijkenissen vertonen met de mens.  Vooral als men kijkt naar de ontwikkeling van een zebravisembryo zien we veel overeenkomsten met de embryonale ontwikkeling bij de mens. Zebravisjes worden door wetenschappers en farmaceutische bedrijven ingezet om nieuwe geneesmiddelen te testen. Zo kunnen we sneller zien of bepaalde geneesmiddelen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.  Onderzoekers uit de opleiding Diergeneeskunde leggen uit hoe de zebravisjes het onderzoek naar betere geneesmiddelen in een echte stroomversnelling hebben gebracht en hoe we hen bestuderen met een speciale microscoop.

Woe 14/11
Alles over bloed
i.s.m. Natuur & Wetenschap
Stel, je komt pas uit bed, zit aan tafel en ….valt in slaap. En op school is de les razend spannend en interessant en jij …valt in slaap. Dan heb je misschien wel de ‘slaapziekte’ . In deze workshop leer je alles over bloed en ga je zelf zoek naar de oorzaak van die slaapziekte. We meten en vergelijken onze bloeddruk, maken zelf een preparaatje van muizenbloed en bestuderen bloed besmet door een steek van de tseetseevlieg onder de microscoop.

Woe 21/11
Experimenteer mee met CO2
In het dagelijkse nieuws worden we overspoeld met negatieve berichten over ons klimaat dat op hol slaat: smeltende ijskappen, uitzonderlijke koude of extreme droogte, ijsberen die omkomen van de honger… Maar wat betekent klimaatverandering eigenlijk? En wat kunnen we er aan doen?
In deze workshop kruip je in de huid van een klimaatonderzoeker. Tijdens de eerste sessie leer je via een reeks proefjes alles over CO2, boots je het broeikaseffect na en neem je de oorzaken van de klimaatverandering onder de loep. Daarna bedenken we samen hoe we onze dagelijkse gewoontes kunnen aanpassen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Woe 5/12
De wondere wereld van het kleine
Word jij de nieuwe Antoni van Leeuwenhoek?
Zo’n vaart loopt het misschien niet, maar we hopen toch verwondering en nieuwsgierigheid op te wekken. Want heel kleine dingen kunnen we zonder hulpmiddel voor onze ogen niet zien. Met een microscoop gaat dat wel. Nadat we geleerd hebben hoe met een microscoop te werken gaan we levende waterdiertjes bekijken, vogelveertjes, haren en stuifmeel van verse bloemen. Misschien ook nog wel andere zaken. 3 begeleiders van het Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie zullen alles in goede banen leiden.

Woe 12/12
Microbiologie in de keuken
Microben vind je overal en dat is maar goed ook. Want ook al maken sommige microben ons ziek, er zijn er ook die in ons voordeel werken. Om bier, wijn, kaas en yoghurt te maken hebben we bepaalde microben nodig, net als voor salami, zuurkool, tofu en kombucha. We noemen dit gefermenteerde producten. Samen bekijken we hoe gefermenteerd voedsel verschilt van verse en rotte etenswaren. Misschien neem je wel een potje zelfgemaakte yoghurt mee naar huis?

PRAKTISCHE INFO

  • je schrijft in voor de hele reeks (6 sessies) op woensdagnamiddag van 14u tot 17u
  • UAntwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1,  2160 Wilrijk (behalve op 23/10: Campus Hoboken!)
  • Prijs: €37 (of € 18 verminderd tarief voor lage inkomens), drankje en snack inbegrepen.
  • Plaatsen beperkt: max. 20 deelnemers!
  • voor kinderen die in het 5e of 6e leerjaar zitten, of in het 1e jaar van het secundair.

Schrijf je meteen in.

Een organisatie van de Universiteit Antwerpen.
De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid.

 

 

Wo 24/11, 7/11, 14/11, 21/11, 5/12 en 12/12 (14u tot 17u)

04-12 jaar
12-15 jaar

Waar: Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk (uitgezonder op 24/10: Campus Hoboken!)

Voor wie: Voor kinderen uit het 5e en 6e leerjaar en het 1e jaar secundair.

Prijs: €37 voor de reeks (€18 voor lage inkomens)

Organisatie:  Proefkot wordt georganiseerd door Universiteit Antwerpen.
Schrijf je hier in