Wasprogramma

Filter wasprogramma
WAS met je klas
Kinderen onder strOOm
WASdag
GedachtestrOOm
Wetenschappers onder strOOm
Studenten in de strOOm
WASklap
STEM

Proefkot: Van zebravisjes tot klimaatverandering, de natuur aan het werk…

Ben je tussen 10 en 13 jaar? Een bezige bij of een uitvinder in spe? Duurt jouw woensdagnamiddag ook altijd te lang ? Doe dan mee met de vrolijke bende van Proefkot en experimenteer samen met échte wetenschappers.
Samen gaan we zes namiddagen op zoek naar oplossingen in wetenschap en techniek. Vergeet die schriften en boeken, we gaan meteen aan de slag!

In de nieuwe reeks van Proefkot  hoe slim onze natuur is en hoeveel we kunnen leren door natuurlijke processen na te bootsen of te beïnvloeden om klimaatverandering en vervuiling tegen te gaan of om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Waar? Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk
Wanneer? Op woe 28/3, 18/4, 25/4, 2/5, 16/5 en 23/5, telkens van 14.00 u tot 17.00 u
Voor wie? Kinderen uit het 5e en 6e leerjaar en het 1e jaar secundair

Woe 28/3
Experimenteer mee met CO2: deel 1
In het dagelijkse nieuws worden we overspoeld met negatieve berichten over ons klimaat dat op hol slaat: smeltende ijskappen, uitzonderlijke koude of extreme droogte, ijsberen die omkomen van de honger… Maar wat betekent klimaatverandering eigenlijk? En wat kunnen we er aan doen?
In deze workshop kruip je in de huid van een klimaatonderzoeker. Tijdens de eerste sessie leer je via een reeks proefjes alles over CO2, boots je het broeikaseffect na en neem je de oorzaken van de klimaatverandering onder de loep. Daarna bedenken we samen hoe we onze dagelijkse gewoontes kunnen aanpassen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Woe 18/4
Veilige geneesmiddelen dankzij zebravisjes
Zebravissen worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek omdat ze gelijkenissen vertonen met de mens.  Vooral als men kijkt naar de ontwikkeling van een zebravisembryo zien we veel overeenkomsten met de embryonale ontwikkeling bij de mens. Zebravisjes worden door wetenschappers en farmaceutische bedrijven ingezet om nieuwe geneesmiddelen te testen. Zo kunnen we sneller zien of bepaalde geneesmiddelen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.  Onderzoekers uit de opleiding Diergeneeskunde leggen uit hoe de zebravisjes het onderzoek naar betere geneesmiddelen in een echte stroomversnelling hebben gebracht en hoe we hen bestuderen met een speciale microscoop.

Woe 25/4
Wat zit er allemaal in ons water?
Dankzij de chemische industrie gebruiken we vandaag voortdurend plastic, geneesmiddelen, …
Om deze te maken zijn er echter vaak andere stoffen nodig die niet goed zijn voor het milieu of de mens. Ondanks grote inspanningen van de industrie komen zulke toxische stoffen nog steeds in het milieu terecht en kunnen we deze terugvinden in onze omgeving, bv. in het water. Kom met ons ontdekken hoe we deze stoffen kunnen opsporen in verschillende soorten stalen en ontmasker mee wat ons water vervuilt!

Woe 2/5
Experimenteer mee met CO2: deel 2
In deze workshop buig je je samen met de topbiologen uit de eerste workshop opnieuw over het probleem van de klimaatverandering. We bestuderen op de computer hoe de zon en de aarde een rol spelen bij het ontstaan van klimaatverandering. We trachten zelf als echte wetenschappers te achterhalen of het klopt dat vulkanen en ijstijden de aarde minder snel laten opwarmen.

Woe 16/5
Ons afvalwater, krijgen we dat gezuiverd? (opgelet: op Campus Hoboken!)
Water, het is één van de belangrijkste grondstoffen op onze planeet. Ongeveer drie vierde van ons aardoppervlak bestaat uit water. Slechts 3% hiervan is zoet water. Het is dít water dat we nodig hebben om te drinken, koken, wassen, groenten te telen, … noem maar op. We kunnen niet zonder dit water, maar het is schaars. Slechts 1% is beschikbaar voor ons als mens en we zijn ook meteen nog eens de grootste vervuiler van water. Water dat we niet meer kunnen gebruiken, lozen we in de natuur en zo brengen we schade toe. We moeten dus ons afvalwater gaan zuiveren. Tijdens de workshop ga je verschillende technieken uitvoeren om water te zuiveren. Zo kan je zelf ondervinden hoe je mee kan werken aan toekomst vol zuiver water.

Woe 23/5
Ober, er zit een biosurfactant in mijn soep
Een libel kan op het water lopen, een naald kan op het water blijven liggen of, oeps toch niet, ze verdwijnt toch naar de bodem. Water en olie kan je niet mengen, of toch wel? Hoe kan dit allemaal?  Heeft biosurfactant hier iets mee te maken? Wat is een biosurfactant?  Van waar komt biosurfactant? Wordt dit gemaakt door super kleine levende  organismen? Nieuwsgierig geworden om het antwoord te weten op al deze vragen? In deze workshop zet je je eerste stappen in de biochemie, oftwel de chemie van alle levende dingen.

PRAKTISCHE INFO

– 6 sessies op woensdagnamiddag van 14u tot 17u
– UAntwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1,  2160 Wilrijk (behalve op 16/5: Campus Hoboken!)
– Prijs: €37 (of € 18 verminderd tarief voor lage inkomens), drankje en snack inbegrepen.
– Max. 20 deelnemers
– voor kinderen die in het 5e of 6e leerjaar zitten, of in het 1e jaar van het secundair.

Inschrijven via de website: www.uantwerpen.be/proefkot

 Een organisatie van de Universiteit Antwerpen.

De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid.

 

 

Woensdag 28/3, 18/4, 25/4, 2/5, 16/5 en 23/5, telkens van 14.00 u tot 17.00 u

04-12 jaar
12-15 jaar

Waar: Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk

Voor wie: Voor kinderen uit het 5e en 6e leerjaar en het 1e jaar secundair.

Prijs: €37 voor de reeks (€18 voor lage inkomens)

Organisatie:  Proefkot wordt georganiseerd door Universiteit Antwerpen.
Schrijf je hier in